Okno

....Škoda že včera přišel z hospody dřív. Kdyby tam to pivo dopil, neví teď VŮBEC nic. Takhle prostě, ten obraz už z hlavy nedostane. Je tam furt. V celé své kráse. Ona a ...

  Seděl na míse. Jediné místo, kde našel momentálně v jeho životě klid. Všude jinde po něm neustále někdo něco chtěl. Seděl na míse, ale potřeboval jen na malou. V hospodě s chlapama si vždy stoupl, ale tam šlo vlastně o něco jiného. Seděl na míse. Chtěl si odpočinout. Hlavně dneska. Poté těžké noci. Nemohl zamhouřit ani oka, kdo by to také zvládl na jeho místě. Tahle informace by určitě zamávala s každým. Není divu, že je tak přešlej. Bouchl se do hrudi. Znova a znova. Zatlačit tu slzu zpět. Tak hluboko, jak jen to půjde. Zpět. Žádné city. Žádné rozrušení. Nic. Ticho. Hlavně žádný ZKU…. city.

    Už nějakou dobu věděl, že jejich manželství není ideální, ale koho je. Mrzelo ho to, hlavně to, že s ním už nechtěla spát. Do včerejška si myslel, že je to jen tím, jak přibral. Ale když zatáhl břicho, tak si na něj ještě stále viděl, takže to nemohlo být tak zlý. Doháněl to alespoň každé ráno ve sprše, jinak by s ním v práci nebyla kloudná řeč.

    Každé ráno kromě toho dnešního. Dnes raději vyběhl z domu hned po probuzení. Nemohl se na ní koukat, ale zároveň nechtěl nic prozradit. Což by šlo těžce u snídaně. Škoda že včera přišel z hospody dřív. Kdyby tam to pivo dopil, neví teď VŮBEC nic. Takhle prostě, ten obraz už z hlavy nedostane. Je tam furt. V celé své kráse. Ona a on.

    Vidí to jako včera. Její záda natlačená na okno v ložnici. Zastavil se tehdá uprostřed kroku. Protřel si oči. Doufal, strašně moc a úpěnlivě doufal, že se ten obraz ztratí. Ale bohužel ne, jen se změnil. Teď už byl vidět jen on. V celé své kráse a jedinečnosti. Tu jeho zrzavou palici by poznal téměř kdekoliv.

    Jeho šéf. Jak je to možný? Jak dlouho to trvá? Je jeho dítě vůbec JEHO? Vrhnul. Blil jak Alík. Pak si utřel pusu do rukávu. Otočil se a vrátil se do hospody. Potřeboval to smazat. Zapomenout. Hlavně dělat, že se nic nestalo. Vyndal z kapsy u kalhot zmačkanou obálku. Tu, do který vložil tisícovku. Už dlouho mluvila o tom, že by si chtěla koupit ty nové červené lodičky. 

 

    ,,Hmmm, tak ať jí je koupí on. Já se teď za to ožeru, jako doga. A to ty nesnášíš. Cha!”

 

    Vyndal si z kapsy krabičku cigaret. Vyklepal zapalovač a jednu. Vložil si ji do úst. Už teď ucítil klid. Jazykem olízl filtr. Připálil. Zablafal a mohutně vyfoukl dým. Cestu zpět do hospody znal. Zavřel oči a ještě jednou vdechl tu oázu klidu. Jen dvacet kroků rovně. Kouř. Pak jeden přechod. Uslyšel troubení. Otevřel oči. Stihl uskočit včas. Dnes fakt ne. Dnes umřít neplánoval. Dnes by to byl výsměch. Tohle mu musí někdo vrátit. Takhle on ze světa neodejde. Přešel přechod s očima otevřenýma. Deset kroků po rozkopaném chodníku a byl před hospodou. Díval se do oken. Osazenstvo bylo stejné. Tomáš stál ještě čekal u baru na své pivo. 

 

    ,,Jak dlouho mohl být SAKRA pryč? Přišlo mu to jako věčnost a ono to bylo jen pár minut? Proč zrovna on? Proč se to stalo zrovna jemu? Proč ne jim?” 

 

    Cítil, že na tohle se nemá cenu ptát. Prostě se to stalo. Jako ostatní věci v jeho životě, na které se ho dopředu nikdo nezeptal. Chytl za kliku. Byla celá ulepená. Měl to tu rád, ale byl to pěkný pajzl. Zatáhl k sobě. Tady bylo jedno, kdo co je. Otevřel. Tady se mohl ožrat inženýr i zámečník. Jedině tady dokázal vypnout svou stavařskou hlavu. Tady se opil každý večer, jinak by neusnul.

 

    ,,Vedoucí, jednu zelenou a víte co, raději rovnou TŘI.” Řval jako tygr v kleci.

 

    Ještěže to zjistil venku. Kdyby je uviděl či uslyšel až doma. Vždycky měl horkou krev. Byl to přece Polák. Kdo ví, zda by to z toho šuplíku nevytáhl. Pomyslel si a hodil do sebe prvního panáka.

 

Mc, Část první

Autor: Martina Cibulková | středa 19.5.2021 9:09 | karma článku: 13,82 | přečteno: 390x
  • Další články autora

Martina Cibulková

Na nuda pláži s babičkou

Vlnky tančily po jejím nahém těle. Cítila se jako Eva, která spokojeně kouše jablko poznání. Zaujatě pozoruje a vnímá život takový, jaký je. ‚,Babi?” Ano?” ‚‚Jsi šťastná?" Babička vykřikla a vyskočila nad vodu jako velryba. Uaaaaa

11.8.2022 v 10:10 | Karma: 26,44 | Přečteno: 1013x | Diskuse| Poezie a próza

Martina Cibulková

Jahodová zmrzlina

Blížil se ke mně. Jeho velké tmavé oči. Ostré zuby. Dlouhé ruce a prsty jako drápy. Takhle vznikla pohádka o Červené Karkulce? Jaká ironie, pomyslela jsem si, když se mnou smýkal na koberec. Také mám na sobě dnes červené šatičky.

1.6.2022 v 8:08 | Karma: 16,59 | Přečteno: 384x | Diskuse| Poezie a próza

Martina Cibulková

Tajemství se ukrývá ve sklepě

,,Já to věděla!“ Pronesla jsem potichu k sobě. ,,Nikdy, nikdy a NIKDY se neptej rodiny o pomoc!!! VŽDYŤ jsi to přeci věděla, už ses několikrát spálila, tak proč teď? Dnes? Když máš tak blbej den... ,,Už nikdy nebude nic jako dřív!”

25.5.2022 v 9:30 | Karma: 13,99 | Přečteno: 514x | Diskuse| Poezie a próza

Martina Cibulková

Darujme plyšáka uvědoměle, aneb pomáháme Ukrajině

V úterý 1.3. jsem viděla na ČT ve frontě čekat na registraci rodiny s dětmi z Ukrajiny v dlouhých frontách. Napadlo mě koupit křídy a pomoci jim na chvíli ZAPOMENOUT na válku. Nechat si děti hrát. Jak můžeme darem vyjádřit víc? ...

9.3.2022 v 8:08 | Karma: 19,71 | Přečteno: 374x | Diskuse| Společnost

Martina Cibulková

Volba prezidenta, aneb pomohl by nám Cimrman?

“Ač jsou někteří kandidáti kvalitní, nemám pocit, že dokážou to, co Vy a Cimrman. Nynější populistická doba potřebuje trochu nadsázky a humoru, který zahladí rozdíly a dokáže spojit lidi. Národ. “

28.1.2022 v 12:57 | Karma: 9,66 | Přečteno: 223x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem

29. dubna 2024  6:53

Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...

Letní teploty ještě vydrží. Ochladí se až koncem týdne, kdy přijdou přeháňky

29. dubna 2024  6:33

V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Soud začal řešit podvod století za 2,4 miliardy. Okradených jsou tisíce

29. dubna 2024  6:21

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Přijíždí německý prezident Steinmeier. Setká se s Pavlem, uctí oběti střelby

29. dubna 2024  6:03

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájí dvoudenní návštěvu Prahy. Na Pražském hradě ho...

  • Počet článků 38
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 553x
Ráda se bavím s lidmi a jsem tak obklopena velkým množstvím poutavých a neuvěřitelných lidských osudů, jež zaznamenávám do povídek. Jak se říká, nikdo nepíše příběhy lépe, než sám život.

Seznam rubrik